Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Varbergs Sim
Simidrott

Ungdom 1 och 2

I Ungdomsgrupperna är inriktningen att lära ungdomarna de fyra simsätten på ett tekniskt riktigt vis samt att tävla. I Ungdom 1 är åldern 13-18 år och Ungdom 2 är för simmare i åldern 11-13 år som genom lek och målrelaterade övningar, vidareutvecklar grunderna i de fyra simsätten. Alla ungdomar på denna nivå är simkunniga och har kunskap i ett-fyra simsätt (crawl/frisim, ryggsim, bröstsim, fjärilsim). I de två olika nivåerna, Ungdom 1 och Ungdom 2, är målsättningen att simma för motion.


Förkunskaper Ungdom 1 och 2
Simkunnig enligt den nordiska definitionen; falla i vattnet, ta sig upp till ytan och simma 200 m i sträck på djupt vatten varav 50 m i ryggläge.
Grunderna i ett-fyra simsätt: 50 m crawl, 50 m ryggsim, 50 m bröstsim och 10 m fjärilsim.


Mål
Målet för Ungdom 1 och 2 är kunskapen om de fyra tävlingssimsätten på ett tekniskt riktigt sätt samt kunna göra regelrätta starter och vändningar. De grundläggande färdigheterna i simning är flyta, balansera och glida. Utifrån detta ska teknikfärdigheten utvecklas för att kunna skapa optimala motståndsförutsättningar under den aktiva framdrivningen och inriktar oss på att träna lika mycket av varje simsätt. I Ungdom 1 och 2 ska simmaren ha nått de färdigheter som gör det möjligt att både träna och tävla med fortsatt effektiv teknik, trots uttröttning. Utifrån varje individs egna förutsättningar är slutmålet att kunna tävla om man vill alternativt bara simma för välmående och ta simmärken.


I Ungdomsgruppen är inriktningen att simma för motion och skoj skull, ta märken och att träffa kompisar. Att ingå i en ungdomsgrupp har gett goda resultat och positivt för skolarbete och personlig utveckling. Det innebär också kamratskap, sammanhållning och vi-känsla, något som på senare år ha visat sig allt mer nödvändigt i det sociala livet utanför skola och arbete.

Slutmål Ungdom 1 och 2
Utvecklad teknik i de fyra simsätten så att simningen är effektiv.

Kunna simma 200 m crawl, 200 m ryggsim, 200 m bröstsim, 200 m medley och 50 m fjärilsim regelrätt med start, vändning och målgång men även grundläggande rörlighet på land.


Upplägg & krav
Vi simmar halvårsvis, börjar vecka 3 och slutar vecka 24/25.  Under tre veckor i juni fortsätter vi utomhus i Simstadion där vi har märkestagning och gör annat skoj. Sedan väntar ett sommaruppehåll och börjar åter igen vecka 35/37. Säsongen slutar runt vecka 49/50 då julen är i annalkande.


I Ungdom 1 och 2 är antal träningar 1-2 simpass/vecka beroende på nivå. Kombination med annan idrott är möjlig, förutsatt att simmaren simtränar de antal gånger som är kravet. Vi förstår att barnen har andra aktiviteter än simning och de utvecklas snabbare när de får använda många former av idrott.


Varje lektion börjar med 15 minuters simkunskap på land. Det inkluderar allt från att veta hur simmarna sätter på sig en badmössa och simglasögon till hur man simmar förbi en kompis. Innan vi hoppar i vattnet gör vi dessutom ett antal landövningar såsom upphopp, armhävningar och liknande för att stärka simmaren som idrottare.


Gruppen består av max 10 deltagare/bana och i vattnet använder vi oss av en till två banor, beroende på antal barn. På banan delar vi ofta upp simmarna i två grupper, detta för att lättare kunna ge instruktioner i små grupper. I slutet på vårterminen tar vi simmärken och avslutar utomhus i Simstadion.  


Tävlingar
I Ungdom 1 och 2 introduceras Varbergs Sims interna simtävling Medaljjakten. Grundtanken är att prova-på där simmaren tävlar mot sig själv och kan erövra medaljer om de uppnår vissa tider, se dokument ” Medaljjakten medaljtider”. Vi har två Medaljjakten-tävlingar/halvår, detta för att simmarna ska få bättre tävlingsvana. Medaljjakten_Medaljtider.pdf »


I Ungdom 1 och 2 ska simmaren…

  • Förbättra teknik i alla simsätt genom teknikövningar som stärker vattenkänsla och balans i vattnet.
  • Kunna tävlingsstart, uppgång, vändning samt tävlingsstrategi.
  • Delta i tävlingar på klubbnivå (Medaljjakten), om simmaren vill.
  • Träna snabbhet i roliga former.
  • Lära sig att fungera som individ i en gruppaktivitet.
  • Utveckla motoriska färdigheter genom roliga former av lek och spel.
  • Kunna de viktigaste och enklaste tävlingsreglerna.
  • Mäta resultat genom personlig utveckling (i både prestation och färdigheter) och glädjeämne
  • Trivas med simning som idrott och känna gemenskap/trygghet med lagkamrater och tränare.
Kommande aktiviteter
Inga aktiviteter inbokade
Nyheter från föreningen
Föreningen Varbergs Sim, 19/10 10:59 
Föreningen Varbergs Sim, 18/10 12:48 
Föreningen Varbergs Sim, 17/10 16:03 
Föreningen Varbergs Sim, 29/08 14:59 
Föreningen Varbergs Sim, 17/08 15:53 
Föreningen Varbergs Sim, 14/08 12:17 
 
Huvudsponsorer
Sammarbetspartners